Анулиране на отделна позиция от даден документ

от Wiki

Версия от 12:18, 1 ноември 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Microinvest Склад Pro позволява редакция или анулиране на отделна стока в документ с повече от една стоки в него. Настоящата последователност може да се изпълни за всяка операция, като в примерa ще бъде описана операция Продажби.

Съдържание

Особености и правила

При редакция на документ има няколко правила:

  1. Документът може да се редактира, само ако към него няма прикрепена фактура или друг документ;
  2. Част от документите влияят на други документи. Понякога, в редки случаи, след редакция на определен документ е необходима допълнителна процедура за преизчисляване на цена или количество.
  3. За някои от редакциите са необходими права на Администратор или Собственик.

Последователност на работа

За да се редактира един документ, е необходимо да се изпълни следното:

  1. Чрез меню Редакция/Документи/Продажби се избира определен документ;
  2. Върху екрана се нанасят корекции в документа. Корекциите могат да обхванат един или няколко реда;
  3. Документът се съхранява в системата чрез натискане на F9 или чрез стандартната технология за запис на документа.

Анулиране на отделен артикул

Програмата позволява анулиране на определен артикул в документа. Стандартната технология е този артикул да бъде изтрит от таблицата чрез натискане на Ctrl+Del. При запис на документа, артикулите, които са били променени ще бъдат коригирани в резултатния документ. Ако избрания артикул отсъства от документа, той няма да участва в посочената операция или с други думи, ще е анулиран от операцията.

Втори начин за редакция или анулиране на определен артикул е поставяне на количество 0 в операцията. При редакция на документ Microinvest Склад Pro позволява установяване на количество 0 на стоката, като при запис автоматично премахва артикула от операцията. Ако на всички артикули се постави 0 в количеството им, то програмата ще изтрие и самия документ.

Замяна на отделен артикул в документа

Програмата позволява да се извърши замяна на определен артикул в документа с друг артикул. Технологията изисква документът да бъде отворен в режим на редакция, операторът да намери необходимата стока и вместо нея да избере друг артикул. След като новият артикул се попълни в таблицата, е необходимо да запишем документа, като програмата сама преизчислява количеството на заменения артикул и количеството на новопоявилия се артикул.

Контрол на редакциите

Microinvest Склад Pro осигурява два механизма за контрол и управление на редакциите. Като основен механизъм може да се определят правата на достъп, чрез които могат да се разрешават или забранява редакцията на документите за определен потребител. Това позволява превантивен контрол на операцията.

Вторият механизъм за управление на редакцията на документите е справка за всички променени документи. Тази справка е достъпна чрез меню Редакция/Администриране/Сервизни функции/Дневник на приложението.

Полезни връзки

Лични инструменти