Безплатни и платени сървъри

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Microinvest поддържа много богата гама от SQL сървъри в своите продукти. Изборът на сървър е стратегически въпрос и е от особено значение за общото представяне на системите. Понякога определен вид база данни може да разшири възможностите на програмата без допълнително усилие или дори да я унищожи. Познаването на различните SQL сървъри е важно за правилното планиране на топологията на системите. Един от най-важните въпроси, които възниква пред потребителите и техническите специалисти е кои сървъри са платени, кои са безплатни и как да си гарантираме безпроблемна лицензионна политика.

Съдържание

Видове сървъри

Наборът от различни SQL сървъри може да се подели на няколко категории:

  1. Разделение в зависимост от производителя (Microsoft, Sun или Oracle);
  2. Разделение в зависимост от платформата (Windows, Linux, Solaris или друга);
  3. Платени или безплатни сървъри;
  4. Функционални възможности (режими на репликация, управление на памет, процесорни ядра, клъстеризация и други).

Най-важното в този материал е да стане известно, че всички производители имат безплатни версии на своите SQL сървъри и продуктите на Microinvest работят без проблем с всички безплатни версии на съответните бази данни. В повечето от случаите безплатните версии на сървърите изпълняват всички необходими задачи при работа на малък или среден магазин. Затова инвестиция в платен сървър е необходима при точно определени задачи (обекти с голямо натоварване или вериги).

Безплатни SQL сървъри

За помощ на потребителите и специалистите служи указания списък с платените и безплатните версии на сървърите:

  1. MSDE сървърът е напълно безплатен и спокойно може да се използва при всички режими на работа с продуктите на Microinvest. Това е олекотена версия на Microsoft SQL сървър 2000;
  2. MySQL сървърът има двойна лицензионна политика. Той може да се използва безплатно при определени условия. Самите условия са написани на сайта на производителя. Съществуват и платени версии на този сървър, но основната част от версиите са безплатни на лично използване;
  3. Microsoft SQL сървърите имат различни версии. Общото между всички тях е това, че Express версиите са безплатни за потребителите. Едновременно с това те имат ограничение при огромно натоварване и могат да обслужват малки и средни обекти. При огромно натоварване трябва да се избира пълната версия на Microsoft SQL сървър, в противен случай има забавяне на определени операции и справки. Важи за Microsoft SQL 2005 Server, Microsoft SQL 2008 Server и Microsoft SQL 2012 Server;
  4. Версии на Oracle сървърите. Както при Microsoft, сървърите на Oracle се делят на стандартни и Express версии. Вторите са безплатни и нямат лицензионни ограничения.

Правилното определяне на версията на сървъра трябва да се осъществи чрез сайта на съответния производител, от страна на Microinvest определеният сървър е единствено база данни със своите особености, поведение и индивидуална лицензионна политика.

Платформа на сървъра, операционна система

Като външен компонент за програмата е без значение каква е платформата на SQL сървъра, Linux, Windows или друга. Важното е версията на SQL сървърът да е правилно настроена (например специфичните настройка на Linux версията на MySQL, съвместимостта с Windows продуктите на ниво имена на таблиците и разделяне на главни/малки букви). Тези настройки са описани в документацията на самия сървър, има теми във фирмения форум и специално внимание им е отделено в настоящата База знания.

Изводи

Правилният избор на сървър е много важен за функционирането на цялата система. Microinvest препоръчва използване основно на Microsoft SQL сървър, той е доказал своите качества и възможности.
Express версиите на Microsoft SQL сървър са безплатни, но имат определени ограничения при огромно натоварване (брой използвани процесори, максимален размер на базата и други). Затова при обекти с много операции трябва да се избира някоя от пълните версии на сървъра, инвестицията в платена версия се възвръща от скоростта на работа на цялата система.

Полезни връзки

Лични инструменти