Винаги последна версия

от Wiki

(пренасочване от Винаги последна версия!)
Направо към: навигация, търсене

Microinvest винаги препоръчва използването на последни версии на продуктите. Развитието на продуктите е постоянен процес и много често съществуват ситуации и проблеми, които вече са решени при новата версия, но създават трудности при по-стари. Затова Microinvest изисква първата стъпка при решаване на определен проблем е да се инсталира последната налична версия. Дори и повече, версията трябва да бъде „прясно“ свалена от сайта, това гарантира, че ще имате най-актуалния дистрибутивен пакет на продукта.

Съдържание

Версии и развитие на продуктите

Програмните продукти са динамични. В тях се добавят нови функции, променят се текущи функции и се добавят модули за съвместимост. Освен видимите разширения, в програмите има много скрити модули, които се развиват в съответствие с измененията на операционните системи и хардуера. При преминаване от Windows XP към Windows 7 и съответно към Windows 8 са добавени нови права на достъп, променени са стандартните папки за съхранение на данните, изменени са моделите и версиите за връзка с различните сървъри. Затова непрекъснатото развитие изисква клиентите да имат единствено последната версия на софтуера.

Съвместимост

Основен принцип на продуктите на Microinvest е пълната съвместимост на версиите и стриктното запазване на базата от данни. Затова актуализацията на продуктите е лесна, бърза и гарантира запазване на въведените от потребителите данни. Актуализацията винаги трябва да е в посока по-нова и съвременна версия. Не се предполага никаква възможност за повторно връщане на старата версия на продуктите при вече създадена база от данни. Това може да унищожи данните и да направи системата неизползваема.

Типични грешки

В никакъв случай не трябва да се поставя по-стара версия на продукта. Това силно противоречи на добрите практики и може да доведе до пълно объркване на системата. По-старата версия „не знае“ за промените в настройките, базата от данни и другите параметри на по-новите версии, затова тя може да навреди на функционалността на системата. Връщането на версии към по-ранен етап е недопустима грешка и трябва да се избягва на всяка цена.
Като причина за връщане на по-стара версия често се изтъква твърдението „Преди програмата работеше по този начин“, а сега това е променено. В много редки случаи определена функционалност е заменена с нова, но това винаги се прави към по-добро. По този начин развитието на продуктите изисква промяна на поведението, но като производител, Microinvest гарантира промяна единствено в положителна посока. Алтернативно определени функции са променени, но притежават настройка, която дава възможност да се използва стария механизъм на работа.

Версии и развитие на продуктите

Всяка една версия има свой цифров номер и означение, дата и размер. Microinvest препоръчва използване на последните версии, достъпни на сайта, като е особено важно да се проверява тяхната съвместимост с другите продукти в мрежата. Чрез структурирана система от номера може да се предвиди действието на програмата и да се провери съгласуването на няколко работни места в единна локална мрежа. Новите версии са следствие на постоянното развитие на системите, при всяка нова версия има следните изменения:

  • Нови модули. Това е разширяването на възможностите на програмните продукти;
  • Оптимизирани модули. Промени, свързани с подобряване на скоростта, съвместимостта с новите системи, предложенията на клиентите и техническите специалисти;
  • Отстранени грешки. Изменения в продуктите с цел стабилност на работата и правилно интерпретиране на дейността и резултатите.

Драйвери и нов хардуер

Новите версии съдържат актуализиран списък на поддържания хардуер. Като прогресивен производител, Microinvest се старае да поддържа модерен и перспективен хардуер, който също се развива. Новите версии на продуктите включват нови устройства, нови драйвери, нови производители, нови модели и нови функции. Ако едно устройство бъде добавено в списъка с поддържан хардуер, то неговите функции са достъпни в следващата нова версия. Затова актуализацията често решава въпросите с добавяне на съвременен хардуер и съвместимост на решенията.

Други

Спазването на тези правила спестява много време. Често сервизен инженер или дори клиент губи по 2-3 дни докато се свърже със специалист и установи, че определен проблем е решен отдавна в новата версия. Вместо загубата на 2-3 дни е достатъчно да се преинсталира продукта с последната версия и да се провери дали всичко работи в проектния режим.
Алтернативно програмистите губят същото време, за да установят, че определен проблем е вече решен. Анализира се ситуацията при клиента и се разбира, че този проблем е бил решен примерно преди една година.
Именно заради това може да се направи универсален извод: „Използвайте единствено последната версия на продукта!

Полезни връзки

Лични инструменти