Експериментално заменете MySQL с MS SQL

от Wiki

Версия от 12:29, 1 ноември 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Настоящата статия дава съвет да направите експеримент за мигриране на данните от MySQL към MS SQL сървър и анализ на бързодействието на системата при два различни сървъра. Статията е предназначена изцяло за хора, които искат да експериментират и да подобрят бързодействието на своите системи. Изпълнението на указаната последователност по никакъв начин не нарушава нормалната работа на системата и е единствено с цел сравнение на скоростта на програмните продукти.

Съдържание

Избор на MySQL като сървър

Много голяма част от специалистите познават MySQL и строят търговски системи около този сървър. Въпреки своите достойнства, MySQL е сравнително бавен сървър с определени ограничения при обработка на данните. Затова се препоръчва експериментално мигриране на данните от MySQL към MS SQL. Целта на цялото това занимание е да се установи дали има подобрение в работата на продуктите при MS SQL в сравнение в MySQL и да се намери най-оптималното решение за крайния клиент.

Безплатен, по-безплатен, най-безплатен

MySQL е популярен като безплатен SQL сървър. Всъщност това е частично правилно, има определени ограничения при неговото използване за комерсиални цели. Затова всеки трябва индивидуално да се запознае с лицензната политика на MySQL и да провери дали неговия случай влиза в безплатния пакет. Много от хората си мислят, че всяко използване на MySQL е свободно от лицензи и такси, а това не е така според лицензионното споразумение, придружаващо MySQL.
В същото време MS SQL Express има единствено безплатна версия, без лицензионни ограничения или други тежести. Затова преминаването от MySQL към MS SQL Express не нарушава никакви лицензионни права или други споразумения за авторското право.

Подготовка за миграция на данните

Подготовката за миграция на данните изисква да се свалят следните продукти:

 1. Инсталационна версия на MS SQL Express от сайта на Microsoft. Препоръчително е версията да е MS SQL 2008 R2 Express Edition;
 2. Спомагателната програма DBConvert за прехвърляне на данните от един сървър към друг;
 3. Лицензионни кодове за Microinvest Склад Pro и Microinvest Склад Pro Light за работа с MS SQL сървър.

Свалените продукти се инсталират на MySQL сървъра за да може сравннието да е обективно

Миграция на данните

За да се извърши експериментална миграция на данните трябва се направят няколко стъпки:

 1. На новия MS SQL Express се създава една празна база от данни чрез Microinvest Склад Pro;
 2. Стартира се DBConvert и се посочват параметрите на MySQL като източник на данните и MS SQL Express с празната база като приемник на данните;
 3. Избират се всички таблици и се изпълнява конвертиране на базите.

По този начин базата се прелива от MySQL към MS SQL и е готова за експерименти. Процесът отнема от няколко минути до около 1 час, но си заслужава чакането.

Какво да проверим?

Много голяма част от специалистите познават MySQL и строят търговски системи около този сървър. Въпреки своите достойнства, MySQL е сравнително бавен сървър с определени ограничения при бързодействието. За да се провери съотношението на скоростта на работа при MySQL и MS SQL може да се направят тестове на:

 1. Една или няколко операции, например Продажба;
 2. Справка Количества на стоки и справка Количества към дата;
 3. Справки с голям обем, например продажби за дълъг период от време;
 4. Справки с групиране, например Движение на стоки или Продажби за стоки;
 5. Редакция на документ или преизчисляване на количества.

На базата на това усещаме може да се придобие представа за работата на отделния сървър и да се сравни с другия. Така вече има база за сравнение и избор на най-подходящите компоненти на системата.

Други

Настоящата статия е предназначена за тези, които искат да експериментират и да придобият представа за съотношението на скоростта на работа на различните сървъри. Всичко описано тук е препоръчително и е на базата на дългогодишния опит на служителите на Microinvest при инсталация, поддръжка и управление на търговските системи.

Полезни връзки

Лични инструменти