Електронен каталог

от Wiki

Версия от 11:44, 31 октомври 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Електронният каталог или така наречената „Електронна витрина“ е иновативен механизъм за публикуване на списък на предлаганите стоки и услуги в световното Internet пространство. Електронният каталог е част от Microinvest eMenu Pro и позволява динамично вграждане на списък от стоки в съществуващ сайт, разработен от трета страна. По този начин всеки потребител може да намери конкретна стока в съществуващ сайт, а това привлича хората и представлява реклама на организацията. Списъкът от стоки се индексира от търсещи машини като Google и Yandex и допринася за активно популяризиране на сайта на компанията.

Съдържание

Основна идея

Основната идея, залегнала в Електронния каталог е публикуване на предлаганите услуги в съществуващ фирмен сайт на клиента. Тъй като стоките са динамични, то най лесният начин за тяхното управление е динамичното им обновяване от базата на продуктите на Microinvest, в съответствие с измененията в наличност, цени и наименования.
Основната трудност от страна на разработчиците и дизайнери на сайта е да изтеглят данни от динамично променящата се база данни на продуктите на Microinvest. Затова се създава междинно звено (Microinvest eMenu Pro в режим Електронен каталог), което свързва двете системи – индивидуално разработения сайт на фирмата и динамичната информация от базата данни на Microinvest. По този начин разработчиците на сайта не се грижат за управлението на стоките, те получават данните наготово и могат директно да ги вградят в своя сайт.

Технология на работа

Технологията на работа и интеграция между два продукта е основана върху отворен интерфейс. След инсталиране на Microinvest eMenu Pro става достъпна специализирана информационна страница, която съдържа пълен списък на стоките. Добавен е базов филтър за тяхното търсене по стандартни критерии. Дизайнерът, който създава фирмения сайт, добавя препратка към ресурсите на Microinvest eMenu Pro и по този начин получава пълен достъп до стоките в базата данни. Всъщност сайта се разделя на две части:

 1. Стандартна част, която се създава от дизайнера на сайта. Тази част по никакъв начин не е свързана с продуктите и базата със стоки от Microinvest Склад Pro;
 2. Динамична част, вградена като отделна страница или част от страница, свързана с базата със стоки от Microinvest Склад Pro.

Microinvest eMenu Pro в частта Електронен каталог обслужва именно втората част на сайта и предлага динамично обновяващия се списък от стоки и услуги.

Сървъри и топология на мрежата

Съществува един много важен акцент – основният сайт на клиента и Microinvest eMenu Pro могат да работят на различни сървъри. Затова пред създателите на сайта няма ограничения за използваната технология на интеграция и комуникация между сървърите. Като отделен продукт Microinvest eMenu Pro може да работи на основния сървър или на отделен компютър. По този начин централният сайт може да бъде изграден върху произволна технология, например IIS, Apache, ASP.NET, PHP или друга платформа и в него да бъде вградена страница с Microinvest eMenu Pro в режим Електронен каталог. Така двата сървъра работят съвместно, като всеки един от тях обслужва своята задача. Microinvest eMenu Pro се явява част от цялата система и е подчинения сървър в общия сайт.

Общ лиценз

Лицензирането на Microinvest eMenu Pro е общо, чрез един лиценз могат да се използват 4 различни лица на продукта:

 1. Microinvest eCatalog Pro – Динамичен Web каталог с възможност за публикуване на структурирана информация за стоките, налични в търговския обект;
 2. Microinvest eMenu Pro – Електронно меню и система за дистанционни поръчки от сервитьора. Основната му задача е да оптимизира процеса на въвеждане на поръчките от клиентите в ресторант;
 3. Microinvest Digital Board Pro – Презентационен мултимедиен модул, който позволява динамично меню на ресторанта върху големи плазмени екрани с акцентиране върху промоциите и графично представяне на блюдата;
 4. Microinvest Statistics Pro – система за отдалечен контрол и графичен анализ на данните на предприятието в реално време. Интересното за този модул е пълната съвместимост с мобилни телефони и таблети и дистанционното управление.

Всяка една част от този продукт може а се използва самостоятелно или в комбинация с другите. Лицензирането на продукта е централизирано, което дава възможност за максимално гъвкаво използване на възможностите на няколко отделни системи в една обща мрежа.

Други

Настоящата технология позволява силно привличане на клиенти към сайта. Списъкът от стоки е отличен механизъм за привличане на посетители, стоките от електронната витрина на сайта се индексират от търсещите машини и генерират увеличен трафик към компанията. Всичко това не изисква почти никакви усилия, тъй като:

 1. Списъкът от стоки е наличен в базата и се опреснява динамично;
 2. Цените на стоките и тяхната наличност се публикуват в реално време;
 3. Интеграцията между двете системи е много лесна и не представлява никаква трудност дори и за начинаещ уеб дизайнер;
 4. Технологията е гъвкава, позволява на клиентите сами да задават филтри за търсене на стока по определени критерий;
 5. Собствениците на бизнеса могат да станат много по-лесно откриваеми в общото Internet пространство и да предлагат услугите си на много по-широк кръг от клиенти.

Като авангарден механизъм за работа, Microinvest eMenu Pro е необходимо вложение за всеки съвременен бизнес и бързо и лесно създава имидж на компания с отлично представяне на ресурсите в Internet.

Полезни връзки

Лични инструменти