Как да автоматизираме малък бутик

от Wiki

Версия от 09:30, 1 ноември 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Съдържание

Информация

Продуктите на Microinvest дават възможност за лесна и бърза автоматизация на малък бутик. Необходимото време за изграждане на хардуерната част е от порядъка на 3-4 часа, въвеждането на номенклатурите отнема от 1 до 5 дни и реалното стартиране на обекта е още 2 часа.

Хардуерна част

В малките магазини се поставя едно работно място, което изпълнява функциите за продажба, доставка и контрол на стоките. Практиката показва, че най-удачният вариант за автоматизация е инсталирането на ноутбук или специализиран търговски терминал. Препоръчителните параметри за такъв терминал са:

  1. Процесор с честота 1.6 GHz или по-висока;
  2. Минимум 512 MB RAM памет;
  3. 40 GB HDD;
  4. Наличие на COM порт или преходник USB към COM;
  5. Подходящ монитор с размер от 14” до 19”;
  6. Баркод скенер, препоръчително лазерен USB модел;
  7. Фискален или чеков принтер.

Програмни продукти

За правилната работа на системата е необходимо да се инсталират следните компоненти:

  1. Windows XP, Windows 7 или Windows 8. Няма значение каква е точната разновидност, Home и Starter версиите вършат отлична работа;
  2. Microinvest Склад Pro, която ще изпълнява задачи за доставка и справки;
  3. Microinvest Склад Pro Light, което е фронт офис на системата и ще автоматизира продажбите.


Комплексът ще работи с Access база данни и не се нуждае от никаква допълнителна инсталация на компоненти.

Технология за изграждане на обекта

В рамките на 2-3 часа се инсталират всички компоненти от хардуерната и софтуерната част и се прави една тестова база от данни. Пробват се всички устройства за работа в системата. На операторите се провежда съвсем кратко обучение за въвеждането на номенклатурите (особено стоки и партньори) и те се оставят да поработят около 1-2 дни. Това време е необходимо, за да се запознаят със системата и да направят по няколко пробни операции и справки.

След около 1-2 дни се прави нова база, провежда се по-задълбочено обучение на операторите и се започва реално въвеждане на номенклатурата. Важни номенклатури като обекти и потребители се въвеждат под ръководството на специалист.

Номенклатурите се изграждат за около 1 до 5 дни. Възможно е да се направи и импорт на номенклатурите от Excel файл или друг софтуер. Желателно е да се създадат правила, как да се правят групите, как да се въвеждат имената (големи, малки букви, съкращения).

След като са въведени всички номенклатури се прави инвентаризация на наличностите в магазина. Инвентаризацията се прави за всички стоки, препоръчително по групи. Въвеждат се доставните и продажни цени.

Като последна стъпка се определят настройките на програмата и прецизно се задават права на достъп за всеки потребител. С това работата по внедряване на магазина е завършена и единственото, което допълнително трябва е редовната поддръжка на системата.

Полезни връзки

Лични инструменти