Как да проверим активната база?

от Wiki

(Разлики между версиите)
Направо към: навигация, търсене
(Особености)
(Полезни връзки)
Ред 27: Ред 27:
*[http://microinvest.net/BG/Документация-help-софтуер-Microinvest-помощ  Документация]  
*[http://microinvest.net/BG/Документация-help-софтуер-Microinvest-помощ  Документация]  
*[http://skladpro.bg Софтуер за ресторанти и барове]
*[http://skladpro.bg Софтуер за ресторанти и барове]
 +
*[http://wiki.microinvest.net/index.php?title=%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8:%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8 Всички статии]

Версия от 12:19, 5 юни 2012

Програмните продукти на Microinvest могат да работят с различни видове бази от данни. Възможно е използването на няколко различни бази данни от един и същ вид. Въпросите с управлението и избора на базата от данни е основен за функциониране на продуктите.

Съдържание

Основи на базата от данни

Базата от данни е основното хранилище на въведената в програмата информация. В една база от данни се съдържат номенклатурите, операциите и настройките на една фирма. Базата от данни е централизирана, монолитна, работи като цяло и е независима от работните места.
Всяка от програмите може да работи с неограничен брой бази данни.

Избор на база от данни

В зависимост от вида на сървърите, правата на потребителите на сървъра и предварително създадените бази от данни, прозорецът за избор на база може да се различава. Налични са два принципно различни начина за избор на базата от данни.

  • При бази от тип Access, програмата отваря прозорец, чрез който се избира съответен MDB файл, който представлява базата от данни. В този случай програмата има директен достъп до файла с базата от данни.
  • При SQL сървър, програмата отваря различен прозорец, чрез който са показани всички бази, достъпни на избрания SQL сървър, без папки или други атрибути. В този случай програмата няма директен достъп до файла с базата от данни и получава информацията от SQL сървъра.

Настройка на системата

При част от продуктите изборът на база от данни е достъпна чрез меню от основния екран. При други продукти базата се въвежда в настройката на системата или при съответен екран за връзка с данните. Параметрите за връзка са еднотипни и трябва да се попълнят изцяло (без празни полета).

Особености

Посочената тук информация не отчита различните ограничения, които могат да се прилагат в самата операционна система и SQL сървърите. Възможно е определени бази да се виждат, но да не могат да се използват. Всичко това зависи от настройката на съответния SQL сървър и е подробно описана в документацията на продуктите и презентациите за инсталиране на SQL сървъри.
Желателно е функциите за промяна на базата от данни да се настроят в зависимост от правата на потребителите и да се въведат подходящи ограничения.


Полезни връзки

Лични инструменти