Обедно меню (Бизнес ланч)

от Wiki

Версия от 07:58, 3 ноември 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

В съвременното общество все по-често се използва гъвкава система за отстъпки и стимулиране на клиентите. Един от най-популярните методи за привличане на клиенти по обедно време е така наречения бизнес обяд – „Бизнес ланч”. По своята същност това е технология за отстъпки, която е валидна за определен период от време. В продуктите на Microinvest организирането на такава промоция е много лесно за изграждане.
Съществуват няколко различни технологии за предоставяне на отстъпки, затова те ще бъдат разгледани отделно. Практически всеки потребител може да избере някоя от тези технологии или дори да направи хибрид между тях, по начин, който го удовлетворява.

Съдържание

Бизнес ланч – Вариант 1

Вариант 1 на Бизнес ланч се основава върху използването на Happy Hour в Microinvest Склад Pro Light и съответна ценова група с отстъпка. Последователността на работа е следната:

  1. Избира се една ценова група, която ще съдържа цените на ястията от Бизнес ланч менюто;
  2. Въвежда се нов партньор (тип Клиент), който се прикрепва към тази ценова група;
  3. От настройката на Microinvest Склад Pro Light се определят часове, през които този Бизнес ланч е активен. Като клиент за този период се посочва новосъздадения партньор.

С това настройката на системата е приключена. Технологията работи по следния начин:

  1. В периода, зададен в Happy Hour автоматично се избира новия клиент;
  2. Това води до промяна на стандартните цени с избраната ценова група;
  3. Всички ястия се маркират по тази ценова група, която съответства на цените от Бизнес ланч менюто.

В системата няма други промени или някакви допълнителни настройки. Работата също не се отличава от стандартната последователно на действия в режим „Ресторант”. Това е най-лесният вариант за изграждане на Бизнес ланч.

Бизнес ланч – Вариант 2

Вариант 2 на Бизнес ланч се основава върху използването на ценови правила. За всяко ястие се въвежда по едно ценово правило, което гласи следното: „Ако периодът от време е между 12:00 и 14:00, то промени цената (или отстъпката) на 3.50 EUR”. В този случай, без значение от клиента, при приключване на сметката се прилагат всичките ценови правила, които са в сила за този Бизнес ланч.
Предимство на този вариант е огромната гъвкавост, защото за всяко ястие може да се зададе минимално количество, времеви диапазон, дни от седмицата и други условия. Използва се мощта на „Ценови правила” за реализиране на отстъпките.
Като трудност може да се отбележи необходимостта от въвеждане по едно правило за всеки артикул и неговата индивидуална настройка.

Бизнес ланч – Вариант 3

Вариант 3 е хибрид между първите два варианта. Създава се нова група от стоки и отделно ценово правило, което се прилага върху тази група. В този случай ценовото правило гласи: „Ако стоката е част от група Бизнес ланч и часът е между 12:00 и 14:00, то активирай определена цена или отстъпка или ценова група”.
При Вариант 3 е достатъчно една стока да бъде преместена в посочената група и тя автоматично става част от Бизнес ланч. Изваждането на стоката от тази група и преместването и в друга автоматично я прави стандартна стока, която не участва в Бизнес ланч.

Бизнес ланч – Вариант 4

Вариант 4 е основан върху съставянето на рецепта и предварително готово обедно меню. Рецептата съдържа точно определен набор от ястия и ги изписва едновременно, с пакетна цена. Като примерна рецепта може да се поставят следните ястия:

  • Супа;
  • Салата;
  • Основно ястие;
  • Десерт.

Сервитьорите продават съответната рецепта, която е наименувана „Бизнес ланч #5”. От своя страна програмния продукт изписва набор от артикули.
Това е най-подходящият вариант, когато при обедното меню се състои от предварително подготвени ястия с обща цена.

Коментари

Описаните механизми са само част от възможностите на продукта. Комбинацията между ценови правила, отстъпки, ценови листи и Happy Hour дава мощен инструмент за привличане на клиенти с нестандартни предложения и изгодни цени.

Полезни връзки

Лични инструменти