Описание на междинни бележки

от Wiki

(Разлики между версиите)
Направо към: навигация, търсене
(Полезни връзки)
 
Ред 28: Ред 28:
== Полезни връзки ==
== Полезни връзки ==
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
-
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microivnest]  
+
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софуерни Решения]
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софуерни Решения]

Текуща версия към 07:52, 1 ноември 2017

Междинните бележки представляват вътрешни документи, които се отпечатват в ресторантски режим и съдържат информация за поръчката и разпределението на блюдата и напитките по щандове. Тяхното съществуване позволява правилна организация и контрол на работата на съответния обект.

Съдържание

Описание

Междинните бележки се отпечатват от кухненските принтери при запис на клиентска поръчка от сервитьор. Те съдържат информация за поръчаните продукти и представляват документ в свободна форма, без никакво фискално отражение. Целта на междинната бележка е да създаде печатен документ за изпълнение на поръчката и съответна отчетност пред клиентите и/или собствениците. Съществуват няколко вида междинни бележки:

  • Бележка за клиента;
  • Бележка за бар;
  • Бележка за кухня.

Бележка за клиента

При въвеждане и запис на поръчка се създава междинна бележка за клиент. Тази бележка съдържа всички поръчани артикули и междинна сума на консумацията до момента. Тя служи за ориентир на сметката до момента и позволява проверка на поръчката. В повечето от обектите междинната бележка се носи на клиента веднага след като неговата поръчка е приета от обслужващия сервитьор.

Бележка за бар

При въвеждане на поръчка от клиент, програмният продукт определя напитките, които се предоставят от бара на заведението и отпечатва междинна бележка за бармана. Въз основа на този документ, барманът предоставя напитките и по негово усмотрение съхранява тази междинна бележка.

Бележка за кухня

Бележката за кухня е аналог на бележката за бар, но съдържа ястията, които се изготвят в кухнята. Тази бележка се обработва от персонала в кухнята, който изпълнява съответната клиентска поръчка.

Други бележки

При необходимост е възможно да се въведат и други междинни бележки, например:

  1. Бележка за летен бар;
  2. Бележка за лятна кухня или барбекю;
  3. Контролна бележка, която да се съхранява при администратор и да се проверява за правилното изпълнение на поръчката на клиента.

Създаване и дизайн на документите

Описаните документи са вътрешни за съответния обект, нямат задължителна форма и могат да се променят на външен вид. В продуктите на Microinvest е изграден специален скриптов език за дизайн и модификация на междинните бележки. Също така има набор от шаблони, които представят най-често срещаните случаи за този вид документи. Промените в документите са извършват чрез настройката на системата, не изискват специални компютърни познания и могат да се прилагат динамично върху тези шаблони.

Полезни връзки

Лични инструменти