Оптимизация чрез SSD дискове

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Разпространението на SSD дисковете набира скорост и те стават достъпни за все повече специалисти и потребители. Именно затова оптимизацията на сървърите и работните станции чрез използването на един или няколко SSD диска е перспективна задача и трябва да отдели необходимото внимание на този процес. Едновременно с оптимизацията има и странични особености (надеждност и скорост на работа), които трябва да се знаят и управляват прецизно. Настоящият материал разглежда всички преимущества на SSD дисковете в реални условия и предлага технология за максимално оползотворяване в новите технологии.

Съдържание

Особености на SSD дисковете

Твърдотелните SSD дискове представляват Flash памет, която замества стандартните дискове в компютърната система. Поради своя принцип на работа, те имат няколко предимства:

 1. Записът е бърз и винаги отнема едно и също време. За разлика от стандартните дискове, където има физическо премествате на записващите главите (това отнема известно време за преместване), при SSD дисковете записът е много бърз;
 2. Прочитането на информацията също е много бързо защото няма физическо преместване на главите по плочите на дисковете;
 3. SSD дисковете не се влияят от фрагментация на данните защото отсъства забавянето от прочитане на данни от различни сегменти на диска.

Като недостатъци на SSD дисковете могат да се посочат следните особености:

 1. Ограниченото количество записи в клетките на диска, което води до неговото износване през по-дълъг период от време;
 2. По-високата цена на SSD дисковете, сравнено с моментната цена на стандартните дискове.

Плюсовете и минусите на SSD дисковете са факт, но също така е важно тяхното бързодействие и възможност за подобряване на представянето на цялата система и нейното бързодействие.

Сървър и работна станция

Могат да се разгледат 2 сценария за работа със SSD дискове:

 1. Работна станция със SSD. В този случай ускорението е само на отделното работно място и няма видима разлика в рамките на цялата система;
 2. Основен сървър със SSD. В този случай цялата система използва предимствата на SSD дисковете, бързодействието е много високо и всички се възползват от предимствата;
 3. Комбинирана система сървър и работна станция на един компютър. Предимствата съвместяват ускорението на точка 1 и 2, като има огромно повишаване на скоростта на работа на цялата система.

От описаните точки, целта на настоящата статия е именно т.2, ускоряване на основния сървър чрез използване на SSD дискове.

Какво трябва да се направи?

За да се използват предимствата на SSD дисковете при работа с SQL сървър се изпълняват следните стъпки:

 1. Оптимизацията се извършва върху основния сървър, където работи SQL сървъра на системата;
 2. SSD диска се добавя в системата като втори диск, основния диск трябва да е стандартен;
 3. Самата операционна система, SQL сървърът и папката с временните файлове се съхраняват на стандартния диск или два стандартни диска в RAID 1 (Mirror) или два стандартни RAID 0 (Stripe) за да ускори работата на ОС-ма;

Това се прави с цел намаляване на натоварването на SSD дисковете със случайни операции;

 1. Единствено базата от данни на SQL сървъра се премества на SSD диска. По този начин се оптимизира времето за четене/запис в базата от данни. Тъй като времето за търсене/запис е много малко, то цялостното бързодействие се усеща от всички потребители на системата. Това важи само за потребителските бази данни, но без никакви системни бази данни, особено TEMPDB;
 2. Добавя се автоматичен архив, който архивира базата от SSD дисковете към стандартния твърд диск. По този начин гарантираме данните, дори и ако SSD дисковете генерират някакъв проблем.

Посочената последователност е много проста и дава максимални резултати. Тя е изпълнима за компютри, при които SSD дисковете са допълнително добавени и не са основни в системата.
Архивирането на базата се извършва чрез Microinvest Архи Pro при работа с SQL сървъри и чрез Microinvest Склад Pro при работа с Access база.

Ако има само SSD дискове

При част от компютрите има единствено SSD дискове. В този случай не е необходимо да се прави нищо допълнително, системата е напълно оптимизирана за работа. Препоръчително е да се добави външно USB Flash устройство и на това външно устройство да се прави архив на базата. Архивирането на базата се извършва чрез Microinvest Архи Pro.

Допълнителна защита за SSD дисковете

Последното поколение на SSD дисковете не се нуждае от допълнителна защита, но въпреки това е добре да се приложи някоя от следните препоръки:

 1. При силно натоварен SQL сървър и голяма система е желателно да се използва RAID 1 контролер с 2 огледални SSD диска. Бързодействието е огромно, всички данни са дублирани и напълно защитени против загуба. Често в такива системи се добавя стандартен диск, който копира данните на всеки час за максимална защита;
 2. Архивирането на данните трябва да се извършва върху друг носител, когато базата е върху SSD диск, тогава архивите да са върху твърд диск или USB Flash устройство. Така се гарантира независимост на данните при произволен срив в системата. Това може да е втори SSD диск, който се ползва само за архивиране, като настоящата структура ще ускори самото време за архивиране при голям масив от данни.

Изпълняването на тези 2 прости препоръки дава 100% гаранция на данните.

Хитрости при SSD дисковете

При използване на SSD дискове не ги форматирайте на пълният им размер. Оставете около 30% неформатирано място, това много увеличава техния живот защото тази зона се използва като резервно пространство и при евентуален проблем се използва. Прилагането на този прост принцип дава сигурна гаранция за безпроблемна работа при огромно натоварване и много дълъг период от време.

Други

Посочената технология за работа може драстично да промени бързодействието на цялата система. Понякога се наблюдават перфектни резултати, дори и при много високо натоварване на системата и огромни по размер бази от данни. Затова новите технологии, в частност SSD дисковете силно подобряват скоростта на обработка на операциите и улесняват създаването на огромни по обем справки.
Използването на SSD дискове е перспективно и Microinvest препоръчва преминаване към системи от такъв клас.

Полезни връзки

Лични инструменти