Особености при инсталация на MS SQL и MySQL

от Wiki

(Разлики между версиите)
Направо към: навигация, търсене
 
Ред 42: Ред 42:
== Полезни връзки ==
== Полезни връзки ==
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
-
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microivnest]  
+
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софтуерни Решения]
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софтуерни Решения]

Текуща версия към 08:00, 3 ноември 2017

Инсталацията на SQL сървърите е отговорна задача и съществуват редица важни особености за нейното успешно изпълнение. Затова е желателно да се изпълнява при стриктно спазване на препоръчителните процедури. Като централна база данни на цялата търговска система, SQL сървърът е основен движещ механизъм за надеждността на всички работни станции. Именно затова трябва да се наблегне на надеждност на компютъра и безпроблемна работа на целия комплекс „Компютър – Операционна система – SQL сървър“. Отговорността за тази задача е на техническия специалист, операторите са изпълнители в системата и те не могат да влияят върху стабилността на целия комплекс.

Съдържание

Основни положения при сървърите

SQL сървърът е основен компонент при изграждане на търговската система. Затова има следните неотменими условия за правилното му функциониране:

 1. Необходимо е да са изпълнени препоръчителните параметри на компютъра за работа с избраната версия на SQL сървъра. С други думи е необходимо:
  • Бърз и съвременен процесор, отговарящ на изискванията на натоварена търговска система;
  • Достатъчно RAM за да работи операционната система и избраната версия на SQL сървъра;
  • Надеждни твърди дискове с достатъчно свободно пространство;
  • Наличие на стабилен UPS за гарантиране на безпроблемна работа на компютъра.
 2. Операционната система трябва да е прецизно настроена и стабилно работеща. По възможност с всички последни актуализации;
 3. Елиминиране на всички излишни програми.

Изпълнението на посочите точки е стабилна основа за изграждането на системата, но далеч не е единственото условие за това.

Инсталация на MS SQL сървър

При инсталиране на MS SQL сървър трябва да се спазват всички препоръки на Microsoft. Тъй като това е производителят на операционната система и на SQL сървъра, то стабилно работещия комплекс се изгражда точно то тяхната документация.
Важните точки са:

 • Правилно подбрана операционна система за избраната версия на SQL сървъра;
 • Достатъчно памет;
 • Пълно обновяване на операционната система с последните изменения;
 • Следване на препоръките за свободна памет, процесор и компютърна конфигурация.

При инсталация на MS SQL не са наблюдавани някакви особености, системата работи стабилно и е мощна и надеждна. За техническите специалисти е важно да проследят целия процес от началото и да вземат предвид всички предупреждения (Warnings), които SQL сървърът е издал при своята инсталация.
Инсталацията на SQL сървърите трябва да бъде единствено с английска локализация, ако SQL сървърът е с руска локализация се появява грешка при запис на данните.

Инсталация на MySQL сървър

MySQL е сравнително капризен за инсталация и има много правила, които трябва да се съблюдават. При инсталация върху Windows системи най-важното е:

 1. Да е избран InnoDB базата от данни и да са разрешени транзакциите;
 2. По възможност да е включен отдалечения root достъп (Remote root access);
 3. Версията на MySQL да е тествана за съвместимост с продуктите на Microinvest, защото има версии, които не са съвместими. Това се дължи на самия MySQL, различни версии на SQL сървъра изпълняват различни команди и взаимно не поддържат заявките и резултатите.

При Linux системите има няколко параметъра за съвместимост, които трябва да се в правилна конфигурация, в противен случай продуктите не могат да работят успешно.

Паразитен софтуер

Лоша практика е инсталирането на допълнителен (така наречения „паразитен“) софтуер върху компютрите с SQL сървъри. Понякога върху тези компютри се инсталират програми за почистване на регистри, торенти, различни сервизни програми, кодеци и така нататък. Това е много вредно за стабилната работа на системата и могат да се дадат реални проблеми:

 1. Част от паразитните продукти блокират комуникационните портове или отварят нови, непознати портове. Това нарушава работата, прави връзката към SQL сървъра невъзможна или компрометира сигурността на системата чрез отворени портове, достъпни за зловреден софтуер;
 2. При много от паразитните продукти има автоматично обновяване, което кара компютрите да се рестартират. При такъв рестарт работата на SQL сървърът спира временно (понякога постоянно) и цялата система блокира;
 3. Изчистването на регистрите чрез външно приложение блокира нормалната работа на програмата и нарушава връзките. Често след това е необходима пълна преинсталация на различни компоненти на операционната система и SQL сървърите.

Съществуват и други причини за несъвместимост между външен софтуер и стабилната работа на SQL сървърите. Срещана е ситуация, при която продукт за оптимизиране на паметта „убива“ SQL сървъра и всички отдалечени работни места спират своята работа.

Изводи

Да се построи стабилно работеща система не е сложно, но е важно да се спазват всички споменати тук процедури. Тъй като това представлява сърцето на целия комплекс, то неговата стабилност е решаваща за представянето на софтуера в реални условия.
Описаните тук процедури не са изчерпателни по своя обем и не са единствената гаранция за стабилна работа, но тяхното спазване дава много добри резултати в практиката. Времето им за изпълнение не е високо и затова се препоръчва стриктно спазване на всяка една от указаните особености и коментари.

Полезни връзки

Лични инструменти