ПТК – Програмно технически комплекс

от Wiki

(Разлики между версиите)
Направо към: навигация, търсене
 
Ред 20: Ред 20:
== Полезни връзки ==
== Полезни връзки ==
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
-
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microivnest]  
+
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софтуерни Решения]
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софтуерни Решения]

Текуща версия към 08:01, 3 ноември 2017

Понятието ПТК е сравнително ново в областта на компютърната техника и фискалните устройства. ПТК дефинира нов подход при работа с фискални принтери, когато самото фискално устройство се явява част от по-голяма система - комплекс.

Съдържание

Структура на ПТК

По своята същност ПТК е набор от няколко компонента, свързани чрез общо програмно осигуряване. Обикновено в основана е поставен фискален принтер (ФР) с разширени възможности и гъвкаво програмно осигуряване. Този фискален принтер съдържа набор от програми и може да управлява няколко допълнителни устройства – клавиатура, дисплеи и чекмедже.

Разлика между ФР и ПТК

Съществената разлика между ФР и ПТК е възможността за автономна работа, без компютър. При ФР всички команди се подават задължително чрез компютър и автономната работа се свежда единствено до базови отчети чрез поставените клавиши за управление. Никаква част от другите функции не може да бъде достъпна през клавиатура или друго средство за въвеждане.
При ПТК съществува вграден централен блок (намира се в самия принтер) за управление на периферия като клавиатура и дисплей. Чрез вградено програмно осигуряване всички функции са достъпни без наличието на компютър. Това позволява автономна работа на устройството, програмиране и промяна на работата му чрез непосредствено взаимодействие в оператора.

Поддържани модели на ПТК

Въпреки сравнително скорошното появяване на ПТК на пазара, Microinvest има пълна поддръжка на гама от такива устройства. Сред производителите на ПТК може да се посочат компаниите:

  • Мултисофт;
  • Штрих;
  • Искра и други.

Драйверите за управление на ПТК са вградени в Microinvest и осигуряват комфортна работа на персонала.

Управление на ПТК чрез продуктите на Microinvest

Microinvest Склад Pro Light поддържа управление на ПТК като стандартен ФР. В списъка със съществуващи устройства са изброени техните модели, като Microinvest се грижи за тяхната правилна комуникация с компютъра. За оператор, клиент, сервизен специалист или компютърен инженер управлението и настройката на ПТК не се различава от управлението на ФР. Всички обработки на функциите са създадени в програмните продукти и не трябва да се предприемат никакви допълнителни действия. По друг начин казано, продуктите на Microinvest настройват и работят с ФР и ПТК по един и същ начин, без значение от вида и техния модел.

Полезни връзки

Лични инструменти