Права за инсталиране и стартиране

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Програмните продукти на Microinvest спазват общоприетата концепция за работа и защита на информацията. Съществуват особености при инсталация и стартиране на продуктите, които се определят от самата операционна система и е необходимо да се спазват. Настоящият материал определя правилната стратегия за работа под администраторски или потребителски режим.

Съдържание

Инсталиране на продуктите

Инсталирането на продуктите винаги трябва да се извършва като системен администратор. При инсталация продуктите записват важна информация в системата и четат системни параметри. Поради това е важно инсталацията да се осъществява като администратор. За различните версии на Windows има различни технологии:

  • Windows 10: Инсталацията е необходимо да се стартира чрез иконата, като с десен бутон се избере „Run as Administrator”. Възможно е системата да поиска парола и/или потвърждение.
  • Windows 8.1: Инсталацията е необходимо да се стартира чрез иконата, като с десен бутон се избере „Run as Administrator”. Възможно е системата да поиска парола и/или потвърждение.
  • Windows 8: Инсталацията е необходимо да се стартира чрез иконата, като с десен бутон се избере „Run as Administrator”. Възможно е системата да поиска парола и/или потвърждение.
  • Windows 7: Инсталацията е необходимо да се стартира чрез иконата, като с десен бутон се избере „Run as Administrator”. Възможно е системата да поиска парола и/или потвърждение.
  • Windows Vista: Инсталацията е необходимо да се стартира чрез иконата, като с десен бутон се избере „Run as Administrator”. Възможно е системата да поиска парола и/или потвърждение.
  • Windows XP: Инсталацията се извършва като администратор, според този документ: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/setup/tips/advanced/adminaccount.mspx

Актуализация на продуктите

При актуализация на продуктите се изпълнява процес на инсталация на нова версия. Поради това е задължително да се спазват правилата, които са описани в инсталиране на продуктите.

Стартиране на продуктите

В повечето от случаите продуктите могат да работят като потребители в системата. Все пак има редица изисквания, които пречат на правилната работа в ограничен режим. За да се уверите във възможностите на работа, стартирайте продукта чрез съответната икона. Ако това не позволи правилната работа на продукта изпълнете едно от следните две препоръки:

  • Стартирайте продукта чрез иконата, като натиснете десен бутон и се избере „Run as Administrator”;
  • Отворете свойствата на иконата и там поставете отметка на „Run as Administrator”. Така програмата автоматично започва да работи в такъв режим, без да се изисква изричен избор на такава функция.

Работата на продукт като Администратор не е препоръчителна. Всеки един файл, който бъде отворен от продукта и след това записана някаква информация в него ще бъде от името на администратор в системата, при което другите потребители няма да могат да използват този файл без необходимите права.

Особености при работа

Microinvest полага специални усилия, за да сертифицира продуктите под операционна система Windows и да спазва правилата за работа, които са залегнали в самата ОС. Поради това продуктите нямат никакви специални особености при работа, които да се отличават от стандартните и добре познати приложения.

Полезни връзки

Лични инструменти