Практически съвети при работа

от Wiki

(Разлики между версиите)
Направо към: навигация, търсене
 
Ред 37: Ред 37:
== Полезни връзки ==
== Полезни връзки ==
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
-
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microivnest]  
+
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софуерни Решения]
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софуерни Решения]

Текуща версия към 08:05, 3 ноември 2017

Голяма част от потребителите работят с продуктите без проблем, но не знаят и не използват техните пълни възможности. Затова специалистите на Microinvest са създали и публикували набор от препоръки, които да оптимизират цялостната работа с програмния продукт. Практиката показва, че дребни удобства могат драстично да подобрят скоростта на работа.

Съдържание

Оптимизация на бързодействието

Един от най-често срещаните проблеми е неправилният избор на базата от данни и съответното забавяне при работа. От практическа гледна точка може да се определя следните препоръки:

 1. При бази, с размер повече от 50 MB е задължително да се използва SQL сървър вместо Access. Без да се утежнява цената на продукта или на цялата система, използването на SQL сървър драстично подобрява скоростта на работа;
 2. Съществува технология за конвертиране на един вид база от данни в друг, което се извършва лесно и бързо. При промяна на типа на базата всички данни се запазват и потребителите не чувстват разлика;
 3. Оптимизация на скоростта при централния SQL сървър подобрява бързодействието на всички работни места на клиентите. Чрез увеличаване на мощността на един компютър е възможно да се ускори работата на цялата компания. По този начин малка инвестиция в техника се отблагодарява многократно.

Съществуват и други оптимизации на базата от данни, които са в правомощията на системните администратори и сервизните техници. Всички тези промени улесняват работата на потребителите.

Използване на интерфейса В интерфейса на програмата има много възможности, които не се знаят от потребителите и съответно не се използват. Препоръки, които позволяват по-ефективната работа с интерфейса на продукта са:

 1. В цифровите полета може да се въвежда формула. Например в поле „Количество” може да се въведе 12*8 и програмата автоматично умножава двете числа. Поддържат се операции събиране, умножение, деление и изваждане. Същото важи и за полетата доставна и продажна цена;
 2. При избор на произволна номенклатура може да се използват следните възможности:
  • Въвеждане на кода на номенклатурата;
  • Въвеждане на името на номенклатурата;
  • Въвеждане на част от кода и потвърждаване с Enter;
  • Въвеждане на част от името и потвърждаване с Enter;
  • Избор от списък чрез клавиш F4.

Повечето от клиентите на използват първите две възможности, а това е най-бързият начин за въвеждане на информация.

 1. За всяка операция има елемент от менюто, но за по-голямата част от операциите са предвидени бързи клавиши и бутони. Използването на клавишните комбинации и бутоните ускорява работата.
 2. При голяма част от прозорците има опция „Не ме питай повече”. Когато се избере тази опция, програмата запомня състоянието и след това използва същия избор при всички следващи операции от този тип.

Извличане на максимума от настройките

Посредством настройките може да се постигне повишаване на скоростта на работа. Като пример може да се посочи прозорецът за разплащане, където в зависимост от настройката програмата ще попълва автоматично сумата или прозорецът въобще няма да се показва, но плащането ще следва предварително зададения механизъм.
Аналогична настройка съществува за печата на документите и прегледа на документите на екран. Чрез подходяща настройка може да се определи най-удачната технология за работа, като се показват или скриват допълнителните прозорци на документите и програмата изпълнява предварително зададена последователност на работа.

Работа със справките

Есенцията на всеки програмен продукт са справките и резултатите от дейността. В Microinvest Склад Pro справките са много гъвкави, позволяват изпълнението на определени задачи и са заложени редица улеснения, като:

 1. Въведен е панел за управление на справките, който позволява резултатите динамично да се филтрират по различни критерии;
 2. Чрез същия този панел определена справка може да се трансформира в операция;
 3. Директно от справката може да се отвори документ в режим на редакция и да се промени съответната операция.

Допълнително всички справки могат да се аранжират, да се експортират в разнообразни файлови формати и да се дообработят в Excel. Панелът за управление на справките позволява активиране на автоматично обновяване на справките, при което на определено време справката сама ще извлича актуалните данни и ще се опресни.

Други подобрения

Основната част от подобренията са описани в помощта на програмата и са отлично стандартизирани. По този начин във всички номенклатури кратките клавиши са едни и същи, бутоните и таблиците спазват аналогична подредба. Използването на това удобство може да въведе бързина при работа и въвеждане на данни.

Полезни връзки

Лични инструменти