Префикси и карти

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Работата с карти е едно от основните предимства на продуктите на Microinvest. Продуктите позволяват въвеждане на различни карти за идентификация, които работят с всички популярни технологии и принципи. Правилното използване на тези възможности дава предимство за индивидуализиране на клиентите и строг контрол на извършените операции.

Съдържание

Видове карти

Картите се делят на различни видове според тяхното приложение:

 • Карти за клиентите;
 • Карти на операторите.

Според технологията за изпълнение на самата карта могат да се определят следните видове:

 • Карти с баркод;
 • Магнитни карти;
 • RFID карти.

Карти на клиентите

Картите на клиентите се присвояват към картона на партньора. Тези карти идентифицират клиентите и позволяват прилагането на отделни отстъпки, ценови правила, ценови групи, индивидуално разплащане и други операции. Съществуването на карти на клиентите подобрява работата с клиентите, като индивидуализира всяка операция и въвежда проследяемост на действията и активността на партньорите.

Карти на операторите

Картите на операторите заместват паролите и идентифицират операторите. Чрез карти е възможно да се извърши управление на правата на потребителите, защита на данните от неправомерен достъп и контрол на операциите. Предимството на картата пред паролата е по-високата защита от други лица и по-бързата идентификация.

Преимущества

При сканиране на код, програмите се опитват автоматично да определят вида на стоката или картата. Картите имат по-висок приоритет при търсене, но при всички положения е препоръчително въвеждането на префикси за правилното разпознаване на картите.

Префикси на карти

В нормалната си работа продуктите автоматично разпознават картите и техния вид (клиентски или операторски). Съществуват много ситуации, когато автоматичното разпознаване не сработва правилно, например когато присъстват стоки с подобни баркодове. Затова Microinvest препоръчва въвеждане на префикс на картите. Префиксът е тризначен цифров код, който явно отделя вида на картата. Препоръчителните префикси са:

 • Префикс 969 за карти на клиенти;
 • Префикс 971 за карти на оператори.

Префиксите могат да се настройват в Microinvest Склад Pro Light.

Особености

Препоръчително е клиентските карти да се сканират преди започване на операцията. Ако това не се спази е възможно да възникнат усложнения при работа или въобще да не се приложат отстъпките на клиентите. Това правило има и изключения, но е желателно да се спазва.

Настройки на четците

За да работят продуктите с различните видове четци са необходими следните настройки (важат за произволно устройство, при произволна технология):

 1. Устройството трябва да предава данните на най-високата възможно скорост. Продуктите измерват скорост на предаване, за да разберат дали устройството е скенер или се въвежда чрез клавиатурата;
 2. Предаването на данните да емулира клавиатура. При устройства на сериен порт може да се инсталира безплатния драйвер Microinvest Serial Driver;
 3. Не трябва да се предава префикс и суфикс. Единствено е важно да има един Enter на края на цифровата последователност;
 4. Устройството трябва да предава само цифри. Буквите смущават работата на продуктите.

Създаване на карти

Възможни са различни технологии за създаване на клиентски карти. Обикновено се избира една от следните възможности:

 1. Дизайн и печат на карти чрез специализирана програма, като Microinvest Баркод принтер Pro би могла успешно да се справи със задачата. Последващо ламиниране на отпечатката;
 2. Рекламна агенция, специализирана в създаването и производството на карти;
 3. Използване на готови подложки, при които се залепва идентификатор.

Полезни връзки

Лични инструменти