Профил на клиентите

от Wiki

Версия от 08:07, 3 ноември 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Един от важните параметри за успешната и ефективна автоматизация е правилния профил на клиента, който може да се обслужва от продуктите на Microinvest. Когато системата е проектирана и изпълнена правилно, тогава очакванията на клиентите се покриват и цялостната система е напълно работоспособна. Когато има разминаване между критериите на клиенти и целевата група на продукта е възможно съответното внедряване да е проблематично и тежко.

Съдържание

Профил на клиентите

Microinvest предлага продуктите си в завършен вид. Това дефинира определен набор от функции, които са заложени от производителя на софтуера и съответстват на изградена схема на работа. По този начин са обхванати всички клиенти, които съответстват на стандартната методика на работа и работят по сравнително традиционен начин. В практиката това представляват 95% от всички реално работещи търговски обекти. При останалите 5% са необходими тежки изменения в продуктите и те са извън целевата група на клиентите на Microinvest. При тези клиенти е необходимо да се потърси индивидуална разработка по тяхно задание и значително по-скъпо решение.

Целева група клиенти

Клиенти, които със сигурност успешно могат да използват продуктите на Microinvest са:

 • Малки и средни магазини, които работят автономно;
 • Малки и средни ресторанти;
 • Кафета, заведения за бързо хранете, ведомствени столове и билярдни клубове;
 • Дискотеки, нощни клубове и барове;
 • Складове на едро, без значение от техния размер;
 • Фирми с разносна търговия и производствени предприятия със затворен цикъл на работа;
 • Други;

Клиенти с особености

При част от клиентите съществуват особености, които не се покриват от стандартната версия на програмния продукт. Понякога съществува сливане на длъжности и размиване на дейността. В този случай е необходимо да се проверят възможностите на продукта още преди да се пристъпи към реалното внедряване. Такъв тест може да се извърши чрез демонстрационна версия на продукта и да се проиграят всички възможни варианти на работа на програмата при реално натоварване и параметри, зададени от клиента. Когато се достигне до процедура, която не може да се изпълни от програмата е необходимо да се намери алтернативно решение или компромис. При всички положения е важно клиентите да са информирани с възможностите на продукта и да се съобразяват с това, което е вече изградено.

Неподходящи клиенти

Съществуват клиенти, при които не е възможна автоматизация на дейността с продуктите на Microinvest. В най-общия случай това представляват фирми, при които има строго индивидуална схема на работа, вериги от различни обекти със собствена технология на управление и нестандартно обслужване. При този тип клиенти е необходимо създаването на допълнителни модули да решаване на индивидуални задачи. В зависимост от сложността на задачата може да се достигне до външен (отделен) проект за изпълнение на определена функционалност или да се въведе промяна в програмния продукт. При този тип клиенти решението се взема след анализ на задачите и тяхната перспектива, като често се случва отказ от изпълнение на този проект и клиентите трябва да преминат към програмен продукт с индивидуална разработка.

Други характеристики

Посочените профили на клиентите са ориентировъчни. По-точна оценка на приложимостта на продукта може да се направи от специалист, като се анализират потребностите на индивидуалния клиент и те се съпоставят с възможностите на програмните продукти. За постигане на целта е важно да се направи прототип на системата, като в примерна конфигурация се проверят основните параметри на работа. Тази задача се изпълнява преди реалното внедряване от партньорите, които инсталират и поддържат системите. По отношение на самия клиент процесът на тестване трябва да е невидим, защото тогава се проверяват възможностите на продукта за решаване на определени задачи и понякога клиентите неправилно манипулират този процес.

Най-чести грешки при внедряване

Съществува няколко основни грешки при внедрителския процес, които могат да провалят проектите. Най-често грешките са:

 1. Не се тества прототип на системата и всичко започва да се експериментира с настройките при клиента. Клиентите започват да си мислят, че продуктът не е способен за работа и стават предубедени към него;
 2. Под натиск на клиента се обещават несъществуващи функции, които след това не могат програмно да се реализират;
 3. Клиентът започва да променя технологията на работа и казва: „Искам този софтуер да работи като онзи”. Специалистите спират не демонстрират технологията на работа, започват да се опитват да променят поведението на програмния продукт за да заприлича на друг такъв;
 4. Клиентите разглеждат продуктите и се оказват по-запознати с възможностите от самите специалисти, при което започват да задават сложни въпроси и да поставят специалистите в неудобно положение, защото те не са достатъчно подготвени.

Полезни връзки

Лични инструменти