Работа с 2 монитора

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Microinvest Склад Pro Light може да използва едновременна работа с два отделни монитора. Единият монитор служи за въвеждане на продажбата и се използва от касиера. Вторият монитор е обърнат с лице към клиента, върху него се възпроизвежда реклама и се визуализира моментното състояние на продажбата във вид на виртуален чек.

Съдържание

Описание

Включването на втори монитор към търговска система спомага за по-добро представяне на предлаганите продукти и услуги. Едновременно с това, вторият монитор замества на 100% функциите на клиентския дисплей, но предлага пълноценно видео и други рекламни възможности.
Съществуват многобройни POS системи, където вторият монитор е поставен с комплект с основния блок на системата и е неделима част от нея. Тогава системата е напълно подготвена за работа с два монитора.

Настройка на системата

Настройката на втория монитор се състои от две части:

  1. Настройка на операционната система;
  2. Настройка на програмния продукт.

Настройката на системата изисква да се включи работа с два монитора, като вторият монитор представлява разширение на работния плот (режим Extended Desktop). По този начин двата монитора ще показват различно съдържание и ще се управляват поотделно.
Настройката на програмния продукт се състои в включването на опцията „Работа с два монитора” от основните настройки на Microinvest Склад Pro Light. С това системата е готова за работа.

Необходим хардуер

Няма никакви специални изисквания към използвания хардуер. Необходимо е видеокартата да поддържа два монитора и съответния драйвер на операционната система да може да ги управлява по отделно.

Резолюция на екрана

При работа с два монитора резолюцията на екрана е без значение. Въпреки това е препоръчително използването на следните оптимални параметри за резолюция на екрана:

  1. Основен монитор – минимум 1024х768. Това е оптималната резолюция за максимално използване на функциите на програмата от касиерите;
  2. Втори монитор – резолюция 800х600. Въпреки, че съвременните видеокарти поддържат по-високи резолюция, то 800х600 е най-удачния избор, защото шрифтовете на чека са достатъчно големи и ясно четими от клиентите.

Други особености

Съществуват няколко специфични особености, които трябва да се имат предвид при настройка и внедряване на такава система:

  • След превключване на настройката „Работа с два монитора” е желателно да се рестартира програмата;
  • Почти всички съвременни видеокарти поддържат работа с два монитора. Вида на видеокартата или мониторите не е от значение;
  • При Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 и Windows 10 превключване към режим Extended Desktop може да се извърши чрез натискане на клавишите Win-P;
  • При използване на DVI изход е възможно да е необходим преходник от DVI към VGA;
  • Работата с два монитора и възпроизвеждането на видео изисква по-високо натоварване на централния процесор. Необходимо е да са инсталирани и правилните кодеци за възпроизвеждане на видеото;
  • Посочената технология е работоспособна и в двата режима – Търговски обект и Ресторант.

Полезни връзки

Лични инструменти