Работа чрез Web

от Wiki

Версия от 10:15, 1 ноември 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Съвременният динамичен бизнес изисква нови технологии за управление на ресурсите и отдалечен контрол върху дейността. Продуктите на Microinvest дават мощна технология за работа през Web и позволяват използването на едни от най-прогресивните методи на водене на бизнес.

Съдържание

Видове Web достъп

Основната разлика на Web достъпът е понятието „Анонимност“. Според вида на достъпа могат да се определят два вида потребители, съответно два вида достъп:

  1. Анонимен достъп. В този случай клиентите са анонимни, те не се явяват част от организацията и нямат достъп до средствата за управление. Информацията, която виждат е строго определена и еднаква за всички посетители. Като пример за това е стандартен Internet магазин, където всеки може да разглежда и да поръчва стоки. Цените са стандартни и клиентите виждат едно и също, без значение от своя статус. Клиентът се идентифицира едва когато е направил реална поръчка за определени артикули и вече попълва свой адрес и други параметри за доставка на поръчката. Анонимният достъп се реализира чрез електронният магазин Microinvest eCommerce.
  2. Поименен достъп. В друг случай съществува практика, при която всеки клиент или потребител има отделен достъп до системата. В зависимост от своите права той може да изпълнява отделни операции или да наблюдава отделни справки. В този случай Web достъпът е профилиран и се управлява индивидуално. Пример за това е система за поръчки, при която всеки един от партньорите има свой логин и парола, има разрешени определени функции и справки и може да работи с индивидуални цени. Това е масова практика при вериги или фирми за разносна търговия. В този случай се използва програмния продукт Microinvest Склад Pro Web. Като разновидност на тази система е възможността на служители но компанията да работят отдалечено през Web и да изпълняват същите функции, както и от офиса. Или управители на компанията да могат да правят отдалечени справки и да контролират дейността на фирмата си.

Изборът на единия или другия вид дейност се определят от задачите, които Web достъпът решава. Понякога Web достъпът може да се определи като отдалечено работно място, което прави всички стандартни операции и множество справки.

Браузери и ограничения

Най-голяма съвместимост на Web модулите има чрез Internet Explorer. Все пак всички останали браузери имат своето място и позволяват работа с продуктите на Microinvest. Разлика в поведението и функциите няма, но при Internet Explorer интерфейсът е по-красив и удобен, силно оптимизиран за потребителите.

Печат на документи

При част от функциите се налага печат на документи. Техниката на печат преминава през междинен PDF файл, продуктите на Microinvest създават PDF файл, който се визуализира в използвания браузер и се печати чрез средствата на самия браузер. Затова на локалната система е необходимо да има софтуер за отваряне на PDF файлове, най-често се използва безплатния Adobe Acrobat.

Разлика на Web достъп спрямо RDC

Основната разлика между Web и RDC е технологията на работа. Докато при RDC се използва дистанционна връзка и реално се работи с пълната версия на софтуера, но на отдалечения компютър, то при Web се използва пълноценна Internet версия, която работи чрез Web сървър. При висока натовареност Web версията няма забавяне, може да осигури работа с много потребители и най-важното – не се изисква инсталиране на никакъв специален софтуер, работи се чрез вградения браузер!

Типови задачи и решения

Могат да се дефинират множество типови задачи, които се решават чрез Web софтуера на Microinvest:

  1. Интернет магазин за множество и различни клиенти. Използва се Microinvest eCommerce;
  2. Отдалечено работно място за управление и контрол. Като пример това собственик на фирма, който пътува из целия свят и във всеки един момент може да направи справка за текущата дейност на компанията си и да предприеме съответните мерки. Използва се Microinvest Склад Pro Web;
  3. Отдалечено работно място на управител. Чрез това работно място управителят може да въведе операция, да направи заявка или дори да провери наличността на стоките за да може да вземе управленско решение за съответния обект. Използва се Microinvest Склад Pro Web;
  4. Система за дистанционни поръчки. Чрез такава система партньорите на определена търговска фирма могат сами да направят поръчка на необходимите стоки. Например при поръчка на авточасти това е отличен начин да намерим необходимата ни част и да направим заявка в магазина. Използва се Microinvest Склад Pro Web, като на всеки отдалечен партньор се създава собствено име и парола в системата. Ограничават се правата на достъп в съответствие с фирмената политика;
  5. Дистанционни поръчки. При използване на Microinvest eMenu може да се направи система за поръчки, която работи чрез Web и осигурява картинка на всяка стока и допълнителни параметри като описание и цена.

Изборът на подходящата система е в компетентността на сервизните фирми, като всяка една система се построява самостоятелно и позволява много гъвкава настройка на параметрите на достъп. Важно е да се поставят сериозни пароли и да се регламентират правата на всеки потребител по отделно.

Други особености

Сигурността е на първо място, мощни пароли и правилно дефиниране на правата на достъп осигуряват дълга и безпроблемна работа на цялата система. Веднъж инсталирана и настроена, системата е много устойчива на външни атаки и не може да компрометира сигурността на основната система.
Web достъпът винаги е част от цялата система, той е надстройка и разширява основните функции на програмата. Не е правилно да се смята, че Web системата може да замести основните работни места на Microinvest Склад Pro, тя само разширява техните възможности.

Полезни връзки

Лични инструменти