Смяна на цени

от Wiki

(Разлики между версиите)
Направо към: навигация, търсене
(Ценови правила)
 
Ред 46: Ред 46:
== Полезни връзки ==
== Полезни връзки ==
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
*[http://microinvest.net  Официален сайт на Microinvest]
-
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microivnest]  
+
*[http://blog.microinvest.net Корпоративен блог Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://forum.microinvest.net  Форум Microinvest]  
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софуерни Решения]
*[http://microinvest.net/BG/Заведения-ресторанти-ПОС-пицария-бирария-кафене-бар Софуерни Решения]

Текуща версия към 08:23, 3 ноември 2017

Управлението на цените е от особено значение за правилното функциониране на всяка търговска организация. В Microinvest Склад Pro са реализирани няколко авангардни механизма за управление на цените.

Съдържание

Директна смяна на цени

Най-простата и лесна технология за смяна на цените е достъпна чрез меню Редакция/Администриране/Смяна на цени. Визуализира се таблица с всички стоки и съответните цени на стоките. Таблицата е разрешена за редакция и стоиностите се въвеждат ръчно. Предимство на тази технология е възможността да се коригира всяка цена за всяка стока. Смяната може да обхване всяка стока и всяка ценова група.

Приход и смяна на цени

Най-удобната технология за смяна на цената е при въвеждане на прихода на стоката. В прозореца за приход има цена на придобиване (приходна цена) и съответната продажна цена за същата стока. По този начин, още при самото въвеждане на прихода може да се формира и продажната цена. Ето такъв пример:

 • Въвежда се доставка на Кока-Кола;
 • Въвежда се приходната цена, например 0.80 EUR;
 • Веднага се попълва и продажната цена, например 1.20 EUR;
 • При запис на прихода програмата моментално преизчислява средната доставна цена и променя продажната цена на точно тази стока.

Ценови групи

Стоките, въведени в Microinvest Склад Pro имат различни цени, разделени по ценови групи. Ценовите групи могат да се редактират независимо, чрез меню Редакция/Администриране/Смяна на цени. Промяната на цена в една група не влияе на цените в другите групи.

Преоценка

Мощен механизъм за промяна на цените е реализиран чрез модул „Преоценка”. Този модул позволява групова обработка на цените за всички стоки (или за всички стоки в една група), като преизчисляването се извършва на базата на математическа формула. Пример за такава обработка е:

 1. Продажната цена да бъде с 30% по-висока от доставната цена;
 2. Цените в Ценова група 2 да са с 10 рубли по високи от цените в Ценова група 1;
 3. Цената на едро да е с 5% по-ниска от цената на дребно.

Технологията на работа се състои в избор на Ценова група и съответната математическа операция. Въвежда се коефициент или стойност на операцията и тя се прилага върху всички стоки, които попадат в избрания филтър.

Последна цена

Microinvest Склад Pro позволява работа с индивидуални цени за всеки клиент. Чрез виртуална ценова група, наречена „Последна цена”, всеки клиент работи по собствена цена на определените стоки. Пример за такава последователност е:

 1. В картона на Клиент 1, в ценова група се поставя цена на дребно, в картона на Клиент 2 се поставя Последна цена;
 2. Цената на една стока е 100 руб;
 3. Клиент 1 купува стоката и плаща 100 руб;
 4. Клиент 2 купува стоката, но операторът динамично му променя цената на 80 руб;
 5. При следващата продажба на Клиент 1 ще бъде предложена цена 100 руб, която е стандартната цена;
 6. При следващата продажба на Клиент 2 ще бъде предложена цена 80 руб, която е била неговата индивидуална цена при предходната операция.

Схема за управление на цените

От меню Редакция/Администриране/Смяна на цени, чрез бутон „Схема” може да се визуализира графична схема за обработка на цените. Тази схема се прилага на един или няколко избрани артикула, като позволява добавяне или изваждане на процент към всяка една от цените и ценовите групи. Предимството на тази технология е ясната визуализация на надценката и точно представяне на макет на цените.

Ценови правила

Microinvest Склад Pro предлага динамична технология за определяне на цените в модул Ценови правила. Въз основа на различни критерии програмата може сама да определи каква цена да изпълни за съответната операция. Тази функционалност е удобна когато се дефинират взаимоотношенията с партньорите, защото тя позволява въвеждането на специфични правила, например отстъпки при отделни прагове на оборота, натрупващи се отстъпки и други.

Отстъпки по клиенти в проценти

Смяна на цена можа да се извърши и като в картона на клиента се постави процент отстъпка. По този начин, при избор на съответния клиент програмата автоматично поставя цена и процент отстъпка. Резултатът е индивидуална цена на стоката с приспаднат процент отстъпка.

Закръгляване на цените

Microinvest Склад Pro притежава 2 алгоритъма за оптимизация на цените:

 1. Създаване на психологически привлекателни цени;
 2. Закръгляване на цените до съответната валута. Това е механизъм, който се определя за всяка държава по отделно и позволява цените да спазват общоприетите принципи за създаване на цени. Пример за това е Русия, където в по-голямата си част цените нямат копейки и се закръгляват на цяло число. Това закръгления се извършва от меню Редакция/Администриране/Преоценка и натискане на бутон „Закръгление”.

Полезни връзки

Лични инструменти