Сървъри и техните компоненти

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

При работа със SQL сървър има група от спомагателни продукти, които позволяват правилното функциониране на цялата система. Тези спомагателни продукти са част от семейството на SQL сървърите, но осигуряват определени възможности за настройка и трябва да се познават добре.

Съдържание

Компоненти на MSSQL

Правилната инсталация на Microsoft SQL Server се състои от два основни компонента:

 • Microsoft SQL Server. Това е основният сървър;
 • Microsoft SQL Server Management Studio. Това са инструментите за управление на работата на сървъра и мениджмънт на потребителите и базите от данни. Microsoft SQL Server Management Studio позволява локално или дистанционно управление на сървъра. Често в практиката този продукт се инсталира на отдалечен компютър.

Посочените компоненти са поставени на инсталационния диск, разпространяван от Microinvest. Версиите, които са на диска, са безплатни за партньорите и клиентите.

Компоненти на MySQL

При работа с MySQL се изискват следните компоненти:

 1. MySQL сървър. Това е основният сървър;
 2. MySQL Tools. Пакет от спомагателни програми за управление на сървъра. От пакета са важни следните две програми:
  • MySQL Administrator. Основен инструмент за настройка и управление на сървъра.
  • MySQL Query Browser. Инструмент за изпълняване на заявки към сървъра и настройка на определени параметри.
 3. MySQL Connector/ODBC. Набор от библиотеки, които осигуряват връзката на Microinvest Склад Pro Light към основния SQL сървър.

Посочените компоненти са поставени на инсталационния диск, разпространяван от Microinvest. Версиите, които са на диска са безплатни за партньорите и клиентите.

Компоненти на MSDE

В същността си MSDE представлява олекотена версия на Microsoft SQL Server. Поради тази причина компонентите са същите, както при MSSQL сървър.

Други компоненти

За правилната инсталация на Microsoft SQL Server, при по-стари версии на операционната система (и когато не е извършвана автоматична актуализация) са необходими и следните допълнителни компоненти:

 • Microsoft Core XML Services (MSXML) 6.0. Продуктът може да бъде изтеглен от тук
 • Windows Installer 3.1. Продуктът може да бъде изтеглен от тук.

Полезни връзки

Лични инструменти