Формат на датите

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Продуктите на Microinvest работят в различни държави и поддържат различни видове формат на датите и числата. Тяхната настройка и управление е част от процеса на внедряване на завършената система.

Съдържание

Управление на форматите

Microinvest използва стандартен механизъм за настройка на форматите на датите. Чрез Regional Settings от контролния панел в Windows се определя каква локализация и формат да се използват от програмата. По този начин няма специализиран механизъм за настройка, всичко се свежда до стандартните принципи на управление на операционната система.

Изисквания към настройката

Няма специфични изисквания за настройка на формата на датите. Едно от най-важните ограничения е да не се използват символи на кирилица или специални символи. Това само може да „обърка“ продукта и да предизвика неправилно интерпретиране на датите. Като цяло работоспособността на продукта не се влияе от избрания вид дата, единствено при неправилна настройка може да се наруши правилната визуализация и поведение на календара.

Препоръчителни формати

Препоръчителните формати за дата са:

  • dd.mm.yyyy – европейски и руски стандарт;
  • mm/dd/yyyy – американски стандарт;
  • dd-mm-yyyy – често срещан вариант на изписване на датите.

Използването на друг вид формати е позволено, но понякога обърква операторите защото те не се ориентират в настройката и не определят правилно операциите.

Други

При работа в мрежа е възможно да се използват различни формати на датата, като по този начин едното работно място да визуализира датата като 31.12.2012, другото да я показва като 12/31/2012, следващото да е с формат 12-31-2012 и така нататък. Въпреки това всички данни се съхраняват и обработват правилно и работните места са свързани в обща мрежа и споделят данните си. При настройка на формата на датата трябва да се обърне внимание на настройката на локализацията на SQL сървъра. За това е желателно да се следва документацията, която е публикувана на сайта на Microinvest.

Полезни връзки

Лични инструменти