Формат на количествата

от Wiki

Версия от 08:34, 3 ноември 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Различните организации и техните търговски обекти имат диференцирана система за оценка и продажба на количествата на предлаганите стоки и услуги. При работа с везни и тегловни стоки се използват килограм и грам, при златарски ателиета се работи с милиграм, при ресторанти напитките и ястията са на брой, без десетични знаци. За обхващане на всички тези случай е предвидена гъвкава система за настройка на формата на количествата.

Съдържание

Формат на количествата

Сложно е да се определи какви са стандартните формати на количествата, възможностите са пъстри и зависят от конкретната дейност. При основните групи от клиенти могат да се определи разделяне по категории:

  1. Ресторанти с предварително зададено меню. Форматът на количествата на работните места на сервитьорите се работи с количество 0 (ястия и напитки на брой), при складовата част се работи с формат 0.000 (суровини и продукти на грам и килограм);
  2. Ресторанти със салати на килограм. Количествата при касиерите е 0.000 (съществуват салати, които се претеглят на място със везна), при складовата част се работи с формат 0.000 (суровини и продукти на грам и килограм);
  3. При магазините за битова химия се използва формат на количествата 0. Там не се продават дробни количества, всичко е на брой;
  4. При супермаркетите се използва количество 0.000 защото всички тегловни стоки се измерват с точност до 2-5 грама и така се изчислява количеството на стоките;
  5. При златарски ателиета се работи с милиграм или количество във формат 0.0000 или 0.00000. Това е избор на самото ателие и точността на избраните везни.

Формата на количествата може да се променя динамично по време на работа. Настройката не изисква рестарт на програмата, но прозорецът на текущата операция ще бъде затворен.

Настройки на работните места

Настройката на формата на количествата може да се направи за всяко отделно работно място. По този начин един магазин работи със стандартни количества в търговската зала, например 0.000, друго работно място в склад на едро може да работи с количества в килограми, със закръгления 0.
Настройката може да бъде разделена и по потребители, някои от потребителите работят с едни количества, други с други. Тази гъвкавост дава възможност за пълно управление и настройка на дейността, съобразена с индивидуалните потребности на организацията.
Важна е настройката на количествата на мениджърите. Ако един касиер продаде количество 12.345, при операция, записана с формат 0.000, но мениджъра отвори документа при закръгление 0, тогава стойността на документа ще се промени в съответствие с настройката на мениджъра. Това може да доведе до объркване и затова трябва да се има предвид.

Стандартна настройка

Най-често използваните настройки са зададени в една позиция, която е кръстена „Стандартен формат на количествата“. Чрез нея се обхващат популярните обекти и дейности, като за потребителите има възможност да ги променят по тяхното желание.

Други

Форматът на количествата влияе само върху визуалната част на програмата. Числата се променят само при въвеждане/извеждане на данните. Вътрешно програмата смята с неограничена точност, поради тази причина приходите и разходите на количеството на стоките са винаги точни.

Полезни връзки

Лични инструменти