Формат на числата

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

В световен мащаб има няколко приети стандарта за визуализация на числата. Основната разлика е в избора на десетичен разделител и групирането на хилядите. Продуктите на Microinvest работят в различни среди и поддържат практически различни формати на числата. Настройката на числата е част от процеса на внедряване на системата.

Съдържание

Формат на числата

Microinvest използва стандартен механизъм за настройка на формата на числата. Чрез Regional Settings от контролния панел в Windows се определя системната локализация. От системната локализация се получава и формата на числата. По този начин няма специализиран механизъм за настройка, всичко се свежда до стандартните принципи на управление на операционната система.

Изисквания към настройката

Препоръчително е използването на точка като десетичен разделител на числата. Това гарантира пълна съвместимост между различни системи и правилно определяне на получените резултати. Използването на други разделители (запетая или тире) може да доведе до неправилно интерпретиране на числата и съответно изкривяване на резултата. При нестандартен десетичен разделител е възможно и блокиране на системата. Затова препоръката е да се използва именно десетична точка!

Чести грешки и проблеми

При работа в мрежа е възможно да се използват различни формати на числата, като по този начин едното работно място да работи с десетична точка, другото с десетична запетая и така нататък. Въпреки това всички данни се съхраняват и обработват правилно и работните места са свързани в обща мрежа и споделят данните си. Все пак има препоръки за уеднаквяване на формата на числата в цялата мрежа.

Ограничения на Microinvest Склад Pro Light

Microinvest Склад Pro Light задължително изисква използването на десетична точка. Това се налага поради интеграцията с различни периферни устройства (принтери, везни и други), които нямат международна локализация и стандартно работят с десетична точка като разделител. Затова този продукт работа единствено с такъв десетичен разделител и това трябва прецизно да се спазва.

Други

При настройка на формата на числата трябва да се обърне внимание на настройката на локализацията на SQL сървъра. За това е желателно да се следва документацията, която е публикувана на сайта на Microinvest.

Полезни връзки

Лични инструменти