Linux - възможни и невъзможни неща

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Съществува желание и опити за работа на продуктите на Microinvest под операционна система Linux. От архитектурата и изпълнението на продуктите може веднага да се определи кои от тях могат да работят под Linux и кои не. Чрез публична и достъпна информация е възможно да се спести много време в безуспешни опити за постигане на невъзможното.

Съдържание

Основни положения

Повечето от продуктите на Microinvest са предвидени за работа под операционна система Windows. Поради тази причина те са проектирани в съответствие с принципите, залегнали в Windows и се препоръчва те да работят под Windows. Въпреки това има ентусиасти, които правят опити за стартиране на продуктите под съответен емулатор в Linux.

Невъзможни неща

Практически е невероятно Microinvest Склад Pro да бъде стартиран успешно и функционално под Linux. В продукта се използват множество технологии за обмен на данни, които са на ниво операционна система са предвидени за работа под операционна система Windows. Също така компонентите за достъп до базата от данни, печат на документи и интеграция изискват много ресурси, недостъпни в Linux.
Съществува вероятност Microinvest Склад Pro Light да бъде стартиран под Linux. Тук трябва да се отбележи, че дори това да се осъществи, то програмата няма да може да работи с периферни устройства, защото под Linux отсъства съответна реализация на функциите за управление на вход/изход на COM портовете и комуникацията между устройствата ще липсва.

Възможни неща

Microinvest Warehouse Open е продукт с отворен код, който работи без проблеми под Linux. Неговата архитектура е съобразена с изискванията на Linux и системите работят без никакви забележки. На ниво база данни продуктите са съвместими.
Microinvest Склад Pro Web може да работи в комбинирана система Windows/Linux. Самата програма Microinvest Склад Pro Web задължително работи под Windows сървър, но клиентите могат да работят в Linux среда и съответен браузер. Това е отличен пример за хибридна система.
Един от изброените сървъри, MySQL има реализация за Linux. Възможно е сървърът да работи под тази операционна система, докато клиентите да работят под Windows и да са свързани към него.

Други коментари

Съществуват комерсиални емулатори на Windows под Linux, например Entersoft. Вероятността за успех с такъв емулатор също е нищожна, защото отсъстват основни функции в архитектурата на ядрото на Linux системите и тези елементи не могат да се елиминират или да се наподобят чрез емулатор.

Лични инструменти