Microsoft Office и Open Office

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Офис пакетите са неотменима част от съвременната компютърна система. Изборът между платеният вариант Microsoft Office и безплатните алтернативи е важна част от практическото приложение на системата. Основният съвет е да се използва Microsoft Office, когато и където е възможно, но при желание на клиента е достъпна и безплатна алтернатива като Open Office. Възможна е работа без офис пакет.

Съдържание

Работа без офис пакет

Често задаван въпрос е дали може да се работи без инсталиран офис пакет. Като цяло продуктите не разчитат основно на софтуер от този тип и нямат необходимост от неговото задължително присъствие в системата. Когато такъв пакет е наличен, се увеличават възможностите на продуктите, особено в частта на справките и потребителските документи. По този начин продуктите работят пълноценно, но не могат да показват допълнителни графики и да обработват динамични документи, самостоятелно създадени от потребителите.

Microsoft Office

Microsoft Office е офис пакетът, който използва максимално възможностите на продуктите от Pro серията. Чрез този пакет могат да се правят динамични потребителски Excel документи, съществува пълна интеграция между експортните функции на Microinvest Склад Pro и Microsoft Office. Комбинацията между двата продукта позволява създаване на документи по желание на клиентите, графични анализи и други разширения.

Open Office

Open Office е най-добрата безплатна алтернатива на популярните офис пакети. Open Office може да получава и създава файлове, които са в съвместим формат за импорт и експорт към Microinvest Склад Pro. Недостатък тук е невъзможността за използване на динамични Excel документи. Стандартният файлов формат за обмен на данни чрез Open Office е XLS файл.

Libre Office

Libre Office е „форк“ на проекта Open Office. Като функционални възможности и поведение на продукта, Libre Ofiice точно копира Open Ofiice и следва да се разглеждат като пълни аналози. Недостатък тук отново е невъзможността за използване на динамични Excel документи.

StarOffice

StarOffice е началото, от което е произлязъл Open Office. Ядрото е същото, голяма част от функциите му също. Затова StarOffice също трябва да се разглежда като вариант на Open Office с неговите предимства и недостатъци. Недостатък тук отново е невъзможността за използване на динамични Excel документи.

Допълнителна информация

Ако продуктите на Microinvest са инсталирани преди съответния офис пакет, се препоръчва да се повтори инсталацията след тази на офис пакета, за да се активират функциите за интеграция. По този начин Microinvest ще добави разширения в съответния офис пакет и ще се увеличат възможностите на двата продукта.

Полезни връзки

Лични инструменти