POS система

от Wiki

Версия от 09:14, 31 октомври 2017 на Marketing (Беседа | приноси)
(разл) ←По-стара версия | преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия→ (разл)
Направо към: навигация, търсене

Понятието POS система идва от английския термин Point Of Sale или точка на продажба. POP системата представлява програмно апаратен комплекс, инсталиран на работното място на продавачите, който осъществява продажби и плащания. Тази система се грижи за въвеждане на удобство при работа на касиерите, ускоряване на процеса на обслужване и подобряване на отчетността.

Съдържание

Основни положения

POS системата представлява блок от няколко отделни компонента, например:

 1. Компютър, монитор и клавиатура;
 2. Фискален, чеков и кухненски принтер;
 3. Баркод скенери и четци за електронни карти;
 4. Допълнителен дисплей за информация към клиента;
 5. Електронно чекмедже за съхраняване на парите;
 6. Електронна везна;
 7. Други периферни устройства.

Целият комплекс работи съвместно, като управлението на системата е поверено на приложен софтуер, който има общото название Фронт офис. В продуктите на Microinvest ролята на Фронт офис е поверена на програмния продукт Microinvest Склад Pro Light.

Функции на приложението

POS системата осигурява много функции, които помагат при работата на продавачите. Примерна част от тези функции са:

 1. Търсене и намиране на определени стоки по код, баркод, име и цена;
 2. Проверка и изчисляване на количествата на стоките след всяка операция. По този начин продавачите знаят какви стоки има в наличност и какво още трябва да се зареди;
 3. Автоматично разплащане и следене на постъпленията;
 4. Управление на отстъпки при най-различни фактори, например оборот, промоции и други.

Наборът от функции на системата гарантира улесняване на работата на продавачите, като автоматизира тяхната рутинна дейност.

Връзки на POS системата със справките

Операциите, които се извършват от POS системата, се предават в реално време в определена централна база данни. Тази база съхранява всички индивидуални транзакции и позволява тяхната обработка и създаване на множество справки. Транзакциите постъпват от всички работни места, снабдени с POS система, и се консолидират в реално време в общата база.

Други параметри

Удобствата, които предлага POS системата, са от ключово значение за функционирането на един обект. Ако системата е тромава, то тя по-скоро пречи на работата. Ако системата е бърза, надеждна и гъвката, тя ускорява работата на операторите. Затова е много важно да се оптимизира бързодействието на POS системата и да се предложи възможно най-удобната технология на работа на продавачите. Има всеобщо мнение, че една POS система е толкова по-ефективна, колкото е по-незабележима от операторите и когато изпълнява повечето от задачите сама.

Полезни връзки

Лични инструменти