On-Line срещу Off-Line

от Wiki

Направо към: навигация, търсене

Microinvest предлага авангардна технология на работа, която е базирана върху On-Line принцип на съхранение и предаване на данните. Тази система на работа позволява всички транзакции да се съхраняват в централен сървър и да бъдат достъпни от всички работни места. Едновременно с това, работата е при пълен синхрон на данните, ката всяка промяна, допълване, изтриване или друга транзакция е видна от всяка точка на системата.

Съдържание

Технология на работа On-Line

Технологията On-Line се осъществява чрез централен сървър (или група от репликационни сървъри за гарантиране на пълна безотказност) и работни места, които изпращат данните в този сървър. По този начин в системата има една единствена база данни и данните се съхраняват централизирано. Допълнително всички проверки за количества, цени и права на достъп се определят от този централен сървър, което гарантира еднаквост на данните. При повреда на едно работно място, данните не се губят.

Технология на работа Off-Line

Технологията Off-Line стои на принципите, че всяко работно място е автономно и накрая данните се обединяват в една централна точка. По време на работата едно работно място „не вижда” операциите, които се извършват от другите точки. Също така работното място получава новите данни само когато се изпратят към него, например в началото на деня. При повреда на едно работно място, данните от тази точка се губят.

Преимущества на On-Line

Определено On-Line технологията има редица преимущества пред Off-Line. Основните предимства са:

 1. Всички данни са синхронни и изменение на количество, цена или друг параметър се опреснява веднага;
 2. Една операция от едно работно място може да се приключи от друго работно място;
 3. Няма вероятност някой да работи с остарели данни, защото не е получил измененията, направени от друг потребител;
 4. При повреда на едно работно място, системата продължава да работи без никакви проблеми и не губи данни;
 5. Документите и техните номера вървят синхронно;
 6. Всички отчети се извършват в реално време, не трябва консолидиране на данните след приключване на данните;
 7. При издаване на документи може да им се постави последователна номерация;
 8. Управлението е централизирано и в реално време.

Лъжливи недостатъци

On-Line системите имат по-висока сложност от техните Off-Line аналози и се правят от по-авангардните фирми. Въпреки това повечето от предлаганите търговски системи са по-елементарни и работят Off-Line. За да защитят своята по-стара технология, много от специалистите приписват нереални недостатъци на On-Line системите. Ето списък на нереални недостатъци:

 1. Работата On-Line е по-ненадеждна и може да блокира цялата система. Това не е вярно;
 2. При On-Line технология се изискват по-мощни компютри. Това също не е вярно;
 3. При On-Line работа могат да се загубят данни. Истината е, че данни се губят ако програмата е написана лошо, а не от технологията на предаване на данни.

Други коментари

On-Line системите изискват прецизна синхронизация на данните, но предлагат огромни преимущества. Чрез обединяване в централен сървър може да се управляват всички звена от една сложна система.

Полезни връзки

Лични инструменти